Warning: Undefined array key "default-pagetitle-color" in /home/p13147/domains/hetroertje.nl/public_html/wp-content/themes/superowly/includes/templates-hooks.php on line 107

Sinds april 2022 ontvangen alle bijna 4000 kinderen in de groepen 5 tot en met 8 in de gemeenten Roermond en Roerdalen hun eigen lokale kinderkrant. De krant is voor kinderen erg leuk om te lezen, maar streeft ook belangrijke doelen na.

Doelgroep van Het Roertje

Alle kinderen van 7 tot en met 12 jaar (groep 5 t/m 8) in de gemeenten Roermond en Roerdalen (Het Roertje). In Echt-Susteren en Maasgouw krijgen de kinderen Os Blaedje.
Indirect leerkrachten, ouders en verzorgers.

Doelen van Het Roertje

De doelstellingen van de kinderkrant zijn:

  • Kinderen stimuleren om beter en met meer plezier te gaan lezen,
  • Op een leuke manier een bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van kinderen én van laaggeletterde ouders en/of verzorgers,
  • Kinderen meer betrekken bij hun wijk en stad – iedereen doet mee – en een bijdrage leveren aan hun meningsvorming.

Gratis verspreid

Het Roertje is dé krant voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar in De Roerstreek. De papieren uitgave verschijnt 8 keer in 2023 en wordt gratis verspreid via alle 25 basisscholen, 5 scholen voor speciaal onderwijs en openbare gelegenheden (oplage 4400) in de gemeenten Roermond en Roerdalen. Kinderkrant Os Blaedje, sinds september 2023 het zusje van Het Roertje, verspreiden we via 20 basisscholen en 2 scholen voor speciaal onderwijs in de gemeenten Echt-Susteren en Maasgouw. De kinderkrant is voor alle kinderen vrij beschikbaar en gratis. Zo kunnen alle kinderen de krant lezen, arm of rijk, uit welk gezin ze ook komen, in welk gebied of welke buurt ze ook wonen of naar welke school ze ook gaan. We zijn onze samenwerkingspartners dan ook enorm dankbaar voor hun financiële bijdrage aan Het Roertje en Os Blaedje!

Actieve bijdrage kinderen

Daarnaast maakt elk kind een grote kans om een actieve bijdrage te leveren in de jaren dat het tot de doelgroep van de kinderkrant behoort: als het tussen de 7 en 12 jaar oud is en in groep 5 tot en met 8 zit. De kinderkrant is uniek omdat deze lokaal nieuws brengt, professioneel gemaakt door volwassenen die weten hoe ze moeten werken om de doelstellingen te behalen. Kinderen denken en werken mee. Opdrachten in de krant geven de leerlingen en leerkrachten handvatten om in de praktijk met de krant aan de slag te gaan.

Over de naam

Waar komt de naam Het Roertje vandaan? Uiteraard van de namen van de gemeenten Roermond en Roerdalen, waar de kinderkrant verschijnt. Met als bindende factor de rivier De Roer. Maar Het Roertje heet ook Het Roertje, omdat kinderen aan het roer staan in de kinderkrant. Bovendien kun je de naam ook lezen/horen als het-roert-je, het doet iets met je. Wij hopen natuurlijk heel erg dat dat gaat gebeuren, dat Het Roertje kinderen raakt en aanzet tot (met meer plezier) lezen en meedoen.

De makers

Het Roertje en ook Os Blaedje (Echt-Susteren en Maasgouw) worden gemaakt door alle kinderen die hun verhaal willen vertellen. Hanneke Drohm is de hoofdredacteur en oprichter van de kinderkranten. Zij schrijft de meeste verhalen, maakt soms foto’s of schakelt fotografen als Franco Gori, Stefan Koopmans, Ilse Leijtens en John Peters in. Dat Het Roertje en Os Blaedje er zo supervet uitzien, is het werk van vormgeefster en illustrator Geertje Claessen. En vind je deze website mooi? Dat is met dank aan Eric Moors.

Uitgever van Het Roertje en Os Blaedje is Stichting Kindermedia Midden-Limburg. Het bestuur bestaat uit Hanneke Drohm (voorzitter), Martine van de Venne (secretaris) en Marcel Schmitz (penningmeester).