Zo blij als een kind! (nieuwtje voor grote mensen) Aan het begin van 2022 schreef oprichter Hanneke Drohm van Het Roertje op de social media: ik ga gewoon beginnen met de kinderkrant. Ook al zijn de financiën nog niet rond en weet ik niet of ik genoeg middelen heb om het hele jaar kinderkranten te kunnen […]

Zo blij als een kind! (nieuwtje voor grote mensen) Aan het begin van 2022 schreef oprichter Hanneke Drohm van Het Roertje op de social media: ik ga gewoon beginnen met de kinderkrant. Ook al zijn de financiën nog niet rond en weet ik niet of ik genoeg middelen heb om het hele jaar kinderkranten te kunnen maken. Een gok. Maar met hoop en met vertrouwen in een goede afloop. Er liepen nog een paar lijntjes…

NIEUWE PARTNERS
Dapperheid (deze gok voelde stiekem minstens zo eng als bungeejumpen of langs een afgrond lopen of zo) wordt beloond. Nieuwe partners meldden zich spontaan voor advertorials (wie deze toffe organisaties zijn, vind je hier: https://lnkd.in/es-FHDEQ). En ik deed via een nieuwe route een ultieme poging om ook de gemeente Roermond enthousiast te krijgen.

MISSIE MAAKPLAATS
Sinds dit jaar bestaat Maakplaats. Bij Maakplaats helpen vijf lokale projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten in de gemeente Roermond, zodat die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Er is een speciale subsidieregeling ‘Culturele Maakplaats Roermond 2022’ voor opengesteld. Cultuurmakers kunnen subsidie aanvragen voor hun nieuw te ontwikkelen project. Maakplaats beoordeelt de initiatieven en adviseert de gemeente hierover. Ik dacht: wie niet waagt… enzovoorts.

KINDERKRANT CULTUUR?
Is een kinderkrant cultuur? Literatuur valt onder cultuur. Nou is kinderkrant Het Roertje geen zware, literaire kost – juist niet -, maar kinderen lezen het wel (gretig zelfs afgaand op de reacties). Sterker nog, de kinderkrant is juist bedoeld om kinderen aan te zetten tot lezen. Tel daarbij dat in elke editie van Het Roertje een flinke dosis cultuur bevat en kinderen aanzet tot meedoen, ook aan culturele activiteiten én dat er plannen zijn voor een gezamenlijke gedichtenwedstrijd met Bibliotheek Bibliorura. Cultuur genoeg om een aanvraag te doen, leek mij.

POSITIEF ADVIES
Dat vond Maakplaats ook. Het Roertje kreeg een megapositief advies. Klein stukje uit het advies: “Je enthousiasmeert de jeugd voor taal, lezen en schrijven. Dat zal hen hopelijk ook het benodigde plezier en de inspiratie geven om de boeken te gaan lezen die onze cultuur (literatuur) rijk is.” En “Je creëert namelijk een uniek kanaal waarmee je zelfs personen kunt bereiken die normaal gesproken niet gemakkelijk in aanraking komen met cultuur. Wat een fantastisch idee.” Cool hè!?

BRIEF OP DE MAT
Met een positief advies van Maakplaats op zak mag je een officiële subsidieaanvraag doen bij de gemeente. Gedaan. Onlangs viel er een brief op de mat. Aan het logo van Gemeente Roermond zag ik al… spannende post. Post met goed nieuws! Ik heb dus ook goed nieuws voor alle kinderen: jullie krijgen Kinderkrant Het Roertje heel 2022. Woehoe! Nu snap je waarom ik zo blij ben als een kind.

Nu even een mini-financiers-zoek-pauze en dan door. Want ik weet niet wat jullie vinden, maar in 2023 óók een gratis lokale kinderkrant voor alle kinderen zou toch wel tof zijn!

Foto: Marcel de Buck

Geef een antwoord

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met (*)